Verkeerde vetcelverdeling
Lipoedeem is een verkeerde vetcelverdeling. Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Er ontstaat een grote hoeveelheid ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Soms zijn ook de armen aangedaan. De vergrote vetcellen trekken ook vocht aan en houden dit vast. De huid wordt stug en onregelmatig.

Oorzaak en klachten van Lipoedeem
De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Ook kunnen hormonale factoren en overgewicht (obesitas) meespelen.
Lipoedeem geeft een (aanrakings-) pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen, is erg gevoelig. Fysieke inspanning is vaak moeilijk. Voor patiënten die al langer lipoedeem en overgewicht hebben, betekent dit een extra belasting van de gewrichten.

lipoedeem

Behandeling van Lipoedeem met fysiotherapie
Onze oedeemtherapeut behandelt patiënten door middel van oefentherapie en/of oedeemtherapie (indien er ook sprake is van lymfoedeem) om het lymfstelsel op een zo natuurlijk mogelijke wijze te stimuleren. Goede voorlichting is uiteraard ook een essentieel onderdeel van de behandeling.
Wat zijn de belangrijkste te verwachten positieve resultaten van de behandeling?
• De huid wordt minder gevoelig
• De omvang van het oedeem vermindert
• De bewegingsbeperking neemt af
• Het helpt u om weer in contact te komen met uw lichaam
• Het vermoeide gevoel, veroorzaakt door het oedeem, neemt af en u voelt zich prettiger in uw vel