Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is een specialist wie als fysiotherapeut aanvullend  de 3-jarige  masterstudie Bekkenfysiotherapie heeft afgerond.

Wanneer bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op behandeling en preventie van klachten binnen het gehele buik-, bekken- en lage rug gebied bij vrouwen, mannen en ouderen. Mogelijke klachten zijn ongewild verlies van urine, ontlasting en/of windjes, niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, moeizaam of juist frequent plassen en/of ontlasten, terugkerende urineweginfecties, verzakkingsklachten, pijn in de onderbuik, bekken en/of lies, pijn rond de anus of de geslachtsdelen, pijn bij vrijen, erectiestoornissen, begeleiding voor of na operaties in het onderbuik-bekkengebied (bijvoorbeeld operaties aan prostaat, baarmoeder, blaas), bekkenpijn tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling, stuitpijn. Diverse oorzaken kunnen aan deze klachten ten grondslag liggen.

Vaak is de te behandelen klacht complex doordat het een combinatie is van meerdere klachten. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen.

Werkwijze bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut start met een uitgebreide intake en brengt uw hulpvraag en uw klachten in kaart. Vervolgens wordt het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek uitgevoerd en worden de uitkomsten hiervan met u besproken. Er wordt samen met u een mogelijk behandelplan opgesteld. Er is een goede samenwerking met de verwijzers en overige zorg-collega’s zodat hoogwaardige zorg kan worden gewaarborgd.   

Tot slot...

Wetenschappelijk denk- en werkniveau wordt gecombineerd met vertrouwen, zorgvuldigheid, respect en menselijkheid. Dit zijn dé voorwaarden om samen tot een goed begeleidingstraject te komen. De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling uit uw aanvullende verzekering; bij urineverlies worden eenmalig 9 bekkenfysiotherapeutische behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Margo Versteeg; geregistreerd Bekkenfysiotherapeut MSc, bel (053 5727561), mail of loop bij ons binnen. Voor meer informatie over bekkenfysiotherapie verwijzen we u naar de site van de NVFB.