Oedeemtherapie bestaat  uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

1) Manuele lymfdrainage
Manuele lymfdrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfstelsel (als het stelsel harder werkt of meer afvoervaten heeft kan het meer afvoeren). Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfsysteem nog intact is, zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

2) Oefentherapie
Door middel van oefeningen kunt u de afvoer van het vocht stimuleren (spierpompfunctie).

3) Lymftaping
Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke tape die een liftende werking op de huid heeft. Door gebruik van je spieren wordt daarmee de afvoer van vocht in de lymfvaatjes net onder de huid verbeterd.

4) Ademtherapie
In de buik zitten grote lymfknopen. Door een goede buikademhaling, krijg je massage van deze knopen, waardoor het lymfsysteem harder werkt.

5) Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutisch elastische kous (TEK) worden aangemeten door een bandagist.

 

 

6) Lymfpress
De behandeling word uitgevoerd met een speciaal apparaat waaraan een manchet zit met meerdere opblaasbare kamers. Het te behandelen lichaamsdeel (arm, been of romp) wordt in de manchet gestoken. Het apparaat pompt vervolgens de kamertjes op volgens een door de therapeut gekozen programma, zodat door een effectieve afwisseling van druk het been of de arm gemasseerd wordt. Op deze wijze neemt het oedeem af. Deze behandeling wordt als toevoeging gebruikt op bovengenoemde behandelingen.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met m.oudshoorn@fysiotherapiewerfheegde.nl.