Rugscan: de Spinal Mouse

De Spinal Mouse rugscan is ontworpen om de wervels van de rug in kaart te brengen. Het meet de borstwervelkolom, de lendewervelkolom en het bekken; hiervan wordt een bewegingsanalyse gemaakt. De Spinal Mouse meet met een druksensor, hierbij wordt geen straling gebruikt. Het scanapparaat wordt langs uw wervelkolom geleid, waarbij het apparaat de contouren van uw rug volgt. Op deze manier wordt er gemeten of er wervels onvoldoende bewegen, vastzitten, of juist onderling te veel speling hebben.
De validiteit (meet wat je wilt meten) en de betrouwbaarheid (hoe nauwkeurig is de meting) zijn goed van de Spinal Mouse. De betrouwbaarheid is zeer hoog wanneer er kort achter elkaar gemeten wordt. Dit is gunstig, zo kan het effect van de behandeling snel geëvalueerd worden.
De meetgegevens gaan naar de computer, die een animatie maakt. Het resultaat is vergelijkbaar met de bekende röntgenfoto of MRI scan, al zijn er belangrijke verschillen. spinal-mouse-camRöntgen of MRI tonen specifieke aandoeningen aan, bijvoorbeeld een hernia. Met de Spinal Mouse worden  afwijkingen in het bewegingsverloop van de wervelkolom waargenomen.  Een nieuwe kijk op uw rugklachten! Met behulp van deze methode komen problemen aan het licht, die met een röntgenfoto of MRI niet worden gezien.

Behandelmethode

Ervaring en onderzoek laten zien dat de meeste pijnklachten worden veroorzaakt door een teveel of juist te weinig bewegen van de rugwervels ten opzichte van elkaar. Bij rugpijn gaat men vaak compenseren en verliest de wervelkolom (gedeeltelijk) haar functie. De manueel therapeut is gespecialiseerd om dit blijvend te verhelpen.
Er wordt gemeten in verschillende bewegings richtingen, zoals bukken, strekken en zijwaarts buigen. Op basis hiervan kan er een conclusie gemaakt worden over de 3D bewegingen in de wervelkolom. Veel centra waar met de Spinal Mouse wordt gebruikt wordt er alleen in het buigen en strekken gemeten. Dit is structureel fout, omdat in de wervelkolom alleen 3D bewegingen bestaan. Om hier inzicht in te krijgen moet er minimaal in twee bewegingsrichtingen gemeten worden. In de wervelkolom vindt namelijk gekoppeld bewegen plaats, de ene bewegingsrichting is afhankelijk van de andere bewegingsrichting en volgt deze consequent.

Wanneer er geen afwijkingen zijn wordt u niet behandelt, zo voorkomt u tevens onnodige behandelingen. Aan de hand van de gevonden resultaten krijgt u een advies. Heeft u na het lezen interesse gekregen, heeft u vragen of wilt u het zelf ervaren neem dan vrijblijvend contact op met de manueel therapeut. Voor vragen kunt u mailen naar p.koops@fysiotherapiewerfheegde.nl