SLIMMER Het leefstijl programma voor jou!

SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico. Deelnemers worden begeleid in het verbeteren van hun leefstijl. SLIMMER helpt om je gezonder en fitter te voelen!

Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. Een begeleidingsteam ondersteunt u bij het aanpassen van uw voedingspatroon en beweegpatroon. Dit begeleidingsteam bestaat uit een diëtiste, een fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Naast meer bewegen en gezondere voeding is er aandacht voor meer aspecten van een gezonde leefstijl, zoals gezond slapen en het verminderen van stress. Het programma is deels individueel en deels in een groep. Uw huisarts, praktijkondersteuner, diëtist of fysiotherapeut kan u meer vertellen over het programma. De huisarts of praktijkondersteuner zal u doorverwijzen voor het programma.

Voor wie is het SLIMMER programma bedoeld?

SLIMMER is een programma voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten en volwassenen met obesitas (BMI 30-40), die in staat zijn een leefstijlprogramma te volgen. Een verwijzing van de huisarts is nodig.

Doel van het beweegprogramma

Door deelname aan het beweegprogramma verbetert uw algehele conditie, het uithoudingsvermogen en de spierkracht. Hierdoor proberen we de gevolgen van de chronisch aandoening voor uw dagelijks leven zoveel mogelijk te beperken.

Voor wie is het SLIMMER programma bedoeld?

SLIMMER is een programma voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) en een verhoogd risico op type 2 diabetes of hart- en vaatziekten en volwassenen met obesitas (BMI 30-40), die in staat zijn een leefstijlprogramma te volgen. Een verwijzing van de huisarts is nodig.

Wat houdt meedoen in?

  • U krijgt twee jaar begeleiding van de diëtist, een leefstijlcoach en een fysiotherapeut. Zij hebben gerichte bijscholing gevolgd.
  • Het eerste half jaar is intensief, daarna bekijkt u samen hoe u uw gezonde leefstijl kan blijven volhouden.

De diëtist:

  • Heeft u een verwijzing om deel te nemen? U start het programma met een bezoek aan de diëtist. De eerste keer bestaat deze uit een uitgebreide intake. Indien gewenst, mag uw partner meekomen. De diëtist houdt rekening met uw persoonlijke omstandigheden en geeft een advies om gezonder te gaan eten. U bezoekt de diëtist in totaal 3-6 x.
De fysiotherapeut:
  • Binnen onze praktijk is Frank Koehorst de begeleidend fysiotherapeut. U volgt een wekelijkse groepsles gedurende 6 maanden op maandagavond om 18 uur. Samen met anderen werkt u toe naar het behalen van de beweegrichtlijnen voor volwassenen. U begint rustig en bouwt het geleidelijk op. Dit is afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden.
  • Na zes maanden maakt u kennis met een beweegmakelaar/sportcoach in de gemeente. De beweegmakelaar/sportcoach begeleidt u naar passende beweegactiviteiten in de buurt.

De leefstijlcoach (of diëtiste of fysiotherapeut):

  • Om u te ondersteunen bij het volhouden van meer bewegen en gezond eten zijn er  twee terugkommomenten met de leefstijlcoach: in maand 9 en maand 12.
  • In het tweede jaar zijn er vervolgens 5 individuele terugkommomenten mogelijk.

De kosten:

De kosten voor het SLIMMER programma worden geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Uw huisarts kan u verder informeren.

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of praktijkondersteuner. Ook vindt u uitgebreide informatie op de site van SLIMMER